JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

Banner

damjan pejanovic bioDamjan Pejanović (1993., Cetinje) studira pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Pored režije bavi se prevodilaštvom, piše poeziju i prozu.

Preveo je dva manifesta Andriyja Zholdaka: "Pismo glumcu” i "Pismo nerođenom redatelju i glumcu” dramski diptih Berta Brehta ,,Danzen” i ,,Pošto Vam je gvožđe”, eseje o pozorištu Edvarda Bonda. Trenutno radi na prevodu autobiografije Majlsa Dejvisa. Objavio je dramu ,,Opšta mjesta ljubavi”, po motivima Rejmonda Karvera, koja je pobjeđivala na međunarodnim konkursima za najbolji dramski tekst. Poeziju je objavljivao u svim zemljama ex Yugoslavije, u raznim časopisima i internet portalima. Njegova poezija je prevedena na engleski i slovenački jezik.

Jedan je od urednika časopisa za kulturu i književnost "SCRIPT”.

Režirao predstavu ,,Danzen” Berta Brehta, koja je realizovana u koprodukciji FIAT-a, CNP-a i Ministarstva kulture Crne Gore. Danzen se igra kao ravnopravni dio repertoara CNP-a. Kao asistent režije radio je na predstavi ,,Ćelava pjevačica” Ežena Joneska (rd. Slobodan Milatović), ,Let iznad kukavičjeg gnijezda” Kena Kejsija (rd. Diego de Brea), "Bura” Vilijama Šekspira (rd. Dejan Projkovski).

Radio dizajn svijetla na predstavi "Malo o duši” Vislave Šimborske (rd. Varja Đukić).

Poslednje dvije godine radio kao moderator na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) u Podgorici, onda na Kotorskpm Festivalu pozorišta za djecu,te na Kolašinskom KORIFEJU.