JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

Banner

jelisic bioJasna Jelisić doktorirala je javnu diplomatiju i od januara 2011. godine na Sarajevo School of Science and Technology u zvanju docenta predaje upravo taj predmet.

Jelisić se u oblasti diplomatije i evropskih integracija usavršavala na uglednom St. Antony’s Collegeu Univerziteta Oxford, u svijetu poznatom po ekspertizi u oblasti međunarodnih odnosa. Pored Oxforda, svoje bogato akademsko znanje i vještine sticala je na univerzitetima u New Yorku, Beogradu i Sarajevu, ali i kao konsultant i istraživač Svjetske banke, Univerziteta Princeton te Evropske komisije.

Od 2004. je akademski savjetnik za američki Freedom House, a aktivna je i u transatlantskoj asocijaciji eksperata za Jugoistočnu Evropu “Transfuse”, preko koje surađuje s naučnicima i profesionalcima zainteresiranim za bržu demokratizaciju i pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Prije karijere u oblasti diplomatije i evropskih integracija, Jelisić je također bila i angažirana novinarka. Dobitnica je nagrade Evropske komisije za najbolje novinarske radove o odnosima između Evropske unije i BiH u 2005. godini. Iste godine dobila je i prestižnu britansku nagradu za lidere budućnosti Chevening.

Jelisić je predavala i na nekoliko evropskih univerziteta, objavljivala stručne radove u knjigama, od kojih je neke izdao Cambridge University Press te prezentirala na brojnim međunarodnim simpozijima koji se bave međunarodnim odnosima i diplomatijom. Odlično govori engleski jezik, na kome najčešće objavljuje, a koristi i francuski i ruski. U izdanju Synopsisa, u Hrvatskoj i BiH izašla je njena knjiga Javna diplomatija: Ka evropskom glasu u globalnom dijalogu, koju su recenzenti ocijenili kao "vrhunski naučni poduhvat u oblasti suvremene diplomatije".