JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

Banner

ljubetalabovicLjubeta Labovićje rođen je 1956. godine u Barama Kraljskim. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Podgorici, a studirao je na grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Labović piše i objavljuje poeziju, prozo i eseje o poeziji. Objavljivao je u časopisima ARS, Poezija, Romboid, Poetieka, Vestnik, Ljetopis crnogorski, Apokalipsa, Ex Symposion, Poetikon, Quorum, Eccerman, Strane i dr.

Objavio je knjige poezije i lirske proze ,,Tanatoide/oblici smrti” (1987), ,,Gospodar kaveza” (1997), ,,Nedostajanje” (2004), ,,Chambre interiure / Unutrašnja soba” – dvojezično crnogorsko-francusko izdanje (2010) ,,Neću da se budim” (2011), ,,Rasipanje biblioteke” (2015) i ,,Epistolarni odlomci za Silviju” (2016.) ,,Samoća je tek počela” (2017).

Labović je umjetnički director Ratkovićevih večeri poezije od 2007-2010. godine, pokretač i urednik biblioteke ,,Ratkovićeve večeri poezije”. Učestvovao je na mnogobrojnim regionalnim i međunarodnim susretima pisaca kao i na književnim festivalima – Voix Vives /Živi glasovi (Set, Francuska), Europoetika (Budimpešta), Stih u regiji (Hrvatska), Sarajevski dani poezije (BiH), Republika poezija (Beograd, Srbija), zatim Grad teatar Budva, Barski ljetopis i dr. Osim u Crnoj Gori, gdje je zastupljen u najznačajnijim antologijama i pjesničkim izborima, poezija mu je objavljivana i u cjelovitim antologijama u Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Makedoniji kao i u mnogim regionalnim i inostranim časopisima, publikacijama i web stranicama.

Za zbirku poezije i lirske proze ,,Neću da se budim” dobio je nagradu ,,Risto Ratković” za najbolju knjigu na crnogorskom, hrvatskom, srpskom i bosanskom jeziku za 2011. godinu. Poezija mu je prevedena na engleski, francuski, italijanski, mađarski, slovenački, poljski, makedonski, slovački i bugarski jezik.

Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika.