JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

Banner


Festival Odakle zovem, Podgorica 2018. je deseti. Prije deset godina sve je bilo drugačije, novi mediji nisu postojali, a veb stranica www.karver.org bila je jedna od prvih veb stranica knjižara u Crnoj Gori. Ime Rejmonda Karvera (https://genius.com/artists/Raymond-carver) bilo je neobično kao ime za knjižaru, ali mi je dalo za pravo, koja sam ga čitala u prevodu neposredno nakon što je prva knjiga O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi, objavljena u USA, da skrenem pažnju da je naša duhovnost jedna i da je svijet mali, istovremeno beskonačno velik u pojedinačnom doživljaju. U priči Nalog Karver opisuje posljednje trenutke Čehovljevog života, uz Olgu i doktora, tri čaše šampanjca kojima nazdrave, čujem taj zvuk čaša, okrene se i izdahne. I tako dalje…

Prva ideja za sliku o knjižari , fotografija, video – bila je: Neko leži na travi i čita knjigu, pješak na mostu iznad Ribnice može da ga vidi. Taj pješak jednako je kao M.M. koju ljubazna gospođa sprovodi do vrata iza kojih, kada ih ključar zaključa, u mračnoj biblioteci, pronikne u sve nevidljive obrise ljudskog postojanja, može da vidi i Nekoga ko leži na travi pored Ribnice čita knjigu – Šta, dođavola, radi taj čovjek koji neprekidno čita! R. Carver

Vidno jeste sve što unutarnje oko vidi, a festival služi za naše unutarnje oko koje čita i vidi još i dalje.

Odakle zovem je za deset godina ustanovio bezbroj doživljaja. Ovdje smo u jednom izabranom svijetu, nemrziteljskom, nezavidljivom, kako je Enver jednom uzviknuo... proglasi Slobodnu zonu, na šta sam prećutala. To jeste Slobodna zona, uz rijeku je neminovno, jer... voda nosi.

Proglašavam deseti, kako volite, festival kratke priče ili međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2018 – OTVORENIM

Najavljujem da nas je, osim Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada, značajno podržao edinburški projekat Momentum, kreiran od Britanskog savjeta Škotske, Kreativne Škotske i Edinburških Festivala. Bila sam u prilici avgusta 2018. u jeku Edinburškog međunarodnog sajma knjiga da prisustvujem programima, upoznam ljude koji kreiraju ovaj najznačajniji svjetski kulturni i umjetnički brend. Osjetila sam the taste of škotske kulture govorenja i pjevanja koja može i slabotinju da podigne uvis, osjetila sam prirodnu zavist što taj žar ne plamti među nama ovdje, što sumnjamo da izgovorena riječ izvan političkih govornica ima najveću snagu i da nas čini moćnima i bogatima. Imamo i stranicu koja čuva naše stihove, ovdašnje www.poetikazemlje.me, pa se ne stidim, jer je bilo lako obilje poezije i proze predočiti svima.

Elem, iz “pozicije” koja je apartna, rada knjižare Karver, nezahvalna u tržišno-kapitalistički profilisanom društvu gdje je malo volje za dugoročne strategije u kulturi, umjesto svakodnevne žalopojke, opet iz fakata istorije, pominjem jubilej druge vrste, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore sa državama Velikom Britanijom, Francuskom… (eto, ove godine i Britanski savjet i Francuski kulturni centar su pokrovitelji). Kada se pomene jubilej u diplomatiji, ko misli šta? - odnosi dvije zemlje su ekonomski, privredni, ako kažem politički, valjda je ukupnost politike upravo kultura u najširem i užem smislu.

Jeste pleonazam - kultura i diplomatija, ali sve dok ne postoje male Crnogorske kuće, rasute po svijetu, jasno je da se ne shvata da je kod imperijalista, dominantni posao – isporučiti djela sopstvenih stvaralaca, nametnuti ideju o svojoj zemlji, kulturnoj zajednici, jednostavnom distribucijom umjetničkih djela i to neprekidno. Ali i biti diplomata jeste Andrić, Crnjanski, jeste Gavro Vuković čiji su memoari vrhunska literatura, svjedoče više nego brojni skriboromani najedno.

Posebno čitamo priče i ove godine, autorke i autori koji vole da čitaju svoje priče, kojima nije mrsko da čitaju. Pozivam na slušanje priča u vinskom podrumu Šipčanik u četvrtak 28. juna u 18 h. Tada ćemo, prije nego zasijeda dan kasnije, Skupština Plantaža, u premetnutom podzemnom vojnom aerodromu osluškivati eho iz svodova tunela među buradima najboljeg vina Vranac.

Veliku zahvalnost dugujem Plantažama za podršku svih ovih godina. Prirodna je, još od Bahantkinja, sa čašom vina svakoga dana i ukusom pod nepcem.

Budite sa nama kako već jeste i kada se ne vidimo, ali sada, ali sada, od 27. Juna svakog dana budite na programima Odakle zovem, Podgorica 2018.

Varja Đ.

 

scene logo big